Plantning af æblelund i Naturens Pusterum, Baeshøjgård d. 23.11.20

– fortalt af Peter Løn Sørensen

Det var en mild og solrig dag med en nogen kold vind.

Ca. 20 deltagere var delt op i to hold, der på skift plantede æbletræer – med værdifuld støtte fra Æbleværkstedet Nonnetit – og der blev drukket kaffe og spist filippa- æblekage – hyggeligt arrangeret af Livsgnistens Hanne Munck og Bente Eskesen.

Servering foregik såvel ude som inde i Livsgnistens mødelokale på Baeshøjgård.

Jeg er glad for at det lykkedes – i disse tider – at samle pårørende til et arrangement, der forløb meget positivt og med god stemning.

Efter velkomst og orientering om ideen med en æblelund blev alle fremmødte præsenteret, såvel holdet fra Æbleværkstedet, Livsgnistens serverings hold og – ikke mindst – de deltagende pårørende med deres kære, ægtefæller, forældre eller venner.

Jeg læste Piet Heins ”Du skal plante et træ” og så sang vi “Det lysner over agres felt”, inden Æbleværkstedet tog over med instruktion i plantning og pasning af træerne. Alle plantører fik en fin lille tekst og farvefoto af det plantede æble. Hvis man ikke lige var i stand til at grave, fulgte man blot opmærksomt sin pårørendes eller æblekonsulentens arbejde.

Så vidt så godt. Det blev en overraskende vellykket dag og vores meget travle leder af kommunens Demensindsats, Christel Götz, nåede lige forbi og mærkede den gode stemning.

Plantedagen var også et forsøg fra Livsgnisten på at skabe opmærksomhed omkring mødelokalet for pårørende til mennesker med demens. Mødestedet er i fremtiden åben på mandage. Men det er svært i isolationstider, at trække folk til. Men man kan stadig nå at plante et æbletræ: F.eks. Bodil Neergaard, Sidinge-æble, Husmoder, Skoleæblet eller Bøghs Citron.

Fremover kan man besøge sit æbletræ nogle gange om året og have det som et genkendeligt sted, der kan fremkalde erindringer og lette en måske svær kommunikation.

En sti og en bænk vil gøre området endnu mere indbydende. Og hvem ved. Måske sidder man en dag på bænken og deler et æble, af træet man satte i jorden i dag – en november dag i 2020 . Den måned på året der har det dårligste ry med “….grådiset smådunkelhed, kølig klamhed, regnvejr og våd jord…..men…. ideelle vejrforhold , når det gælder plantning af træer og buske”

(citat af Peter Friis Møller, bl.a. havekonsulent på Rundstedlund).

Den 23. november 2020 blev en festdag, som selvfølgelig sluttede med endnu en sang: “Velkommen i den grønne lund”, som en invitation til fremtiden.

Bliv medlem

Bliv medlem af Livsnisten-odsherred. Vi glæder os til at møde dig.

KONTAKT OS HER
KONTAKT OS HER